Nytänkande skapade en mer flexibel fabrik hos Epiroc Rock Drills AB

Divisionen Underground hos Epiroc Rock Drills AB har stärkt produktionskapaciteten med en ny anläggning i Pilängen, Örebro. Utmaningarna i projektet har lett till mervärden i form av en mer ergonomisk arbetsmiljö, förbättrad säkerhet och ökad flexibilitet vid ombyggnationer.

I de nya lokalerna i Pilängen kan Epiroc renodla tillverkningen av mogna underjordsmaskiner samt effektivisera monteringen.

– Vi får totalt 21 nya monteringsstationer för tillverkning av lastare, truckar och borriggar, säger Ann-Sofie Jansson, projektledare på Epiroc.

Läge att tänka om

Den nya lokalen på 14 400 kvm byggdes som lager och har nu anpassats till byggnation av underjordsmaskiner. I fas ett har två parallella kranbanor på 130 meter monterats, utrustade med totalt sex 16-tons ABUS-traverser med en krokhöjd på 10 meter. Lokalen är förberedd för en tredje traversbana med tre ABUS-traverser till.

– Vi har tidigare alltid använt svängkranar i produktionen och de har flyttats runt varje gång som en arbetsstation har gjorts om, säger Richard Holmberg, produktionstekniker på Epiroc.

Men golvet var inte anpassat för att ta upp momentet från svängkranar och man visste inte heller exakt hur varje arbetsstation skulle användas. Det var läge att tänka om så Epiroc och Carlhag började bolla olika lösningar. Projektet drogs i gång i slutet av januari 2024 och fabriken skulle startas redan i oktober så det var väldigt snabba ryck. Carlhag skissade på att i stället installera ABUS halvportalkranar som till skillnad från svängkranar kan fästas på befintliga traverspelare. Det skulle även bidra till att öka flexibiliteten.

– Leveransen av de tolv halvportalkranarna gjordes i omgångar med tre-fyra i taget, så monteringen kunde planeras kring det pågående arbetet i lokalerna, säger Christer Markusson, projektledare på Carlhag.

Bytet av lyftlösning ledde till att man passade på att se över arbetssättet. Epiroc har haft en egen arbetsmiljögrupp för att fånga upp risker vid arbete med de nya halvportalkranarna.

ABUS halvportalkran gav heltäckning

Svängkranar täcker bara en liten tårtbit av arbetsstationen då de enbart svänger över ett fast ställe. Med en ABUS halvportalkran får man i stället heltäckning av lyftområdet vid hela stationen. Av säkerhetsskäl kan därför inget fastmonteras en halvmeter runt kranen och för att markera det har tydliga spärrlinjer ritats upp på golvet.

– Halvportalkranar har en lyftkapacitet på endast 500 kg men de används mer frekvent än svängkranar. Vi har även genomfört utbildning med personalen både för hur halvportalkranarna används som lyfthjälp och som skydd vid arbete på hög höjd, säger Ann-Sofie Jansson.

I en senare del av projektet ville Epiroc prova att öka belysningen över en arbetsplats. Carlhag tog fram ett förslag med tre ledstrålkastare, varav två fastmonterade på själva kranen för allmän belysning och en strålkastare på telfern som riktades mot kroken. Carlhag har även levererat ett 12-tons nivellerande lyftok från Ganterud som till en början används vid montering av bommar på borriggar.

– När jag demonstrerade utrusningen för montagepersonalen klarade de att montera en bom på halva tiden det brukar ta utan lyftok, säger Christer Markusson. Det är alltid roligt när det jag säger överträffas av verkligheten.

Tätt samarbete

Epiroc och Carlhag har haft ett tätt samarbete under 15 år. Man bidrar med allt som har med lyft och materialhantering att göra i Epirocs produktionsanläggningar i Örebro och har även serviceavtal för alla lyftutrustningar.

 


Affären omfattar:

  • 2 st kranbanor på 130 m
  • 6 st 16-tons ABUS-traverser med en krokhöjd på 10 m
  • 12 st ABUS halvportalkranar
  • 3 st ledstrålkastare
  • 1 st 12-tons nivellerande lyftok från Ganterud

Golvet var inte anpassat, det var läge att tänka om så Epiroc och Carlhag började bolla olika lösningar.

Tre LED-strålkastare förbättrar belysningen – två på kranen för allmänljus och en på telfern för krokens precision.

Montagepersonalen har halverat tiden för bommontering på borriggar tack vare det nivellerande lyftoket från Ganterud.